16/07/2016

Nafsu Vs Hasutan Syaitan

Assalamualaikum and Hi.
It's me again. It's been months since my last update.
Ok. Today's topic is gonna be Nafsu Vs Hasutan Syaitan.

I once heard from an Ustaz yang pada masa itu memberi tazkirah atau menjawab soalan di radio.
Katanya nak bezakan antara nafsu dan hasutan syaitan, ad caranya.

Nafsu => Tiba2 kita inginkan sesuatu (useless things, things that we didn't need) atau tiba2 masa tu kita terus decide buat perkara berdosa (tidak dirancang mostly)

Hasutan Syaitan => Kita akan rancang satu-satu. (Contoh : Hmm aku taknak la masuk kelas hari ni. Nanti aku cakap la dekat cikgu perut aku sakit. Aku pura2 la pergi sekolah dulu biar mak tak syak apa2. Lepas tu ak pergi la karaoke ke bla3).

Once dah tahu cara nak bezakan, insyaAllah bila2 je terasa nak buat dosa, terus terfikir, "Eh ni Nafsu je semua ni" "Astaghfirullah hasutan syaitan semua ni". InsyaAllah boleh belajar nak control the urge, if bukan semua pun, sikit2 pun tak apa, asalkan ada niat dan usaha dan doa. Niat sahaja pun dah dapat pahala kan guys? ;)

"Islam Is Beautiful. You Get Rewards just by Smiling."

No comments:

Post a Comment

Hey there! Thank you for reading my blog.
Feel free to give your opinions anytime.
Constructive comments and opinions are mostly welcome.
Have a nice day! ;)